EUFCN: objavljeni finalisti Nagrade za najbolju europsku filmsku lokaciju

EUFCN: objavljeni finalisti Nagrade za najbolju europsku filmsku lokaciju

Mreža europskih filmskih komisija (EUFCN) pokrenula je sedmo izdanje EUFCN-ove Nagrade za najbolju europsku lokaciju u filmskoj i TV industriji, objavivši pet imena koje će se natjecati za najbolje mjesto snimanja u Europi.

Finalisti 2023. su:

  • Helsetkopen (Norveška) za Nemoguća misija – Odmazda (prvi dio) (Mission: Impossible — Dead Reckoning Part One) – Norveška filmska komisija
  • Hotel Parque do Rio (Portugal) za Bad Living – Portugalska filmska komisija
  • Inis Mór (Irska) za Duhovi otoka (The Banshees of Inisherin) – Screen Ireland 
  • Jotunheimen (Norveška) za Trolla – Filmska komisija Istočne Norveške 
  • Romsdalen Gondola (Norveška) za Nasljeđe (Succession) (sezona 4.) – Filmska komisija Zapadne Norveške 

Tijekom prve faze natjecanja, filmske komisije članice EUFCN-a imale su priliku prijaviti jednu lokaciju iz filma ili TV serije snimljene na njihovu teritoriju i objavljene između 3. listopada 2022. i 11. rujna 2023.

Žiri EUFCN-ove Nagrade za najbolju lokaciju ocijenio je sve 24 prijave, obraćajući posebnu pozornost na značajnu ulogu lokacije u priči i njezino izvanredno korištenje unutar audiovizualnog djela.

Žiri su sačinjavali Andrea David (putopisni bloger | Filmtourismus), Wendy Mitchell (novinarka, moderatorica i konzultantica filmskog festivala), Jerry Odlin (direktor prodaje Boutique Editions Ltd), Alison Taylor (menadžer lokacija, prvi potpredsjednik LMGI-ja) i Venia Vergou (producentica, Crew United Greece).

“Kao i uvijek s EUFCN-ovom Nagradom za najbolju lokaciju, širina i kvaliteta prijavljenih lokacija bili su izvanredni, zbog čega je odabrati samo 5 mjesta između izvrsna 24 kandidata bilo vrlo teško, no također i vrlo ugodno. Žiri je bio ugodno iznenađen vidjevši da su redatelji u svojim produkcijama uspjeli tako kreativno iskoristiti spektakularan niz krajolika, arhitekture i kulturne baštine u Europi. Neobično je da su tri kandidata iz iste zemlje, ali Helsetkopen, Jotunheimen i Romsdalen Gondola bili su toliko jaki i jedinstveni da su se doista popeli u sami vrh odabira, pa se činilo prikladnim slaviti ove različite lokacije koje su imale značajnu ulogu u tri vrlo različite produkcije snimane u Norveškoj. Zajedno s uvjerljivim portugalskim hotelom Parque do Rio i fascinantnim irskim otokom Inis Mór, finalisti će odražavati važnost i vrijednost lokacija snimanja, koje su bitni likovi u priči. Čestitke svim sudionicima i trudu koji su uložili kako bi rad sudaca bio što dosljedniji.” – stoji u izjavi žirija EUFCN-ove Nagrade za najbolju lokaciju 2023.

O pobjedniku EUFCN-ove Nagrade za najbolju lokaciju 2023. odlučit će šira javnost glasanjem. Svi koji žele mogu glasati ovdje.

Svi sudionici glasanja sudjeluju u nagradnoj igri, a jedan sretni dobitnik osvojit će putovanje na pobjedničku lokaciju.

Glasovanje traje do 31. siječnja 2024. EUFCN-ova Nagrada za najbolju lokaciju 2023. bit će dodijeljena pobjedničkoj komisiji i filmu 18. veljače, na Europskom filmskom sajmu – EFM 2024 u Berlinu.

Europska mreža filmskih komisija je neprofitno udruženje koja podupire i promiče europsku filmsku industriju i kulturu. Trenutno broji 99 europskih filmskih komisija i filmskih institucija iz 31 zemalje. Za više informacija, posjetite www.eufcn.com. Fotografije svih lokacija možete pronaći i na službenoj Facebook stranici EUFCN-a