Link to "Location Islands"
Otoci
Link to "Location Coastal Cities and Towns"
Gradovi na obali
Link to "Location Inland Cities and Towns"
Kontinentalni gradovi
Link to "Location Islands"
Rijeke i jezera
Industrijski krajolici
Link to "Location Coastal Cities and Towns"
Ceste i transport
Priroda
Link to "Rural Landscape"
Ruralni krajolik
Povijesne znamenitosti
Link to "Villages & Settlements"
Naselja
Parkovi Hrvatske
Plaže

Malena zemlja s velikim izborom geografskih i kulturnih lokacija

Glavni grad Zagreb atraktivan je srednjoeuropski grad, dok povijesni gradovi na obali, poput Dubrovnika, Splita, Trogira, Šibenika, Zadra i Pule, nude dobro očuvanu rimsku, srednjovjekovnu i renesansnu arhitekturu, a tu su i lokalne vlasti, uvijek susretljive prema filmskim produkcijama. Hrvatska se kroz povijest nalazila na kulturnoj razmeđi Istoka i Zapada, pa tako i danas ostaje mjesto susreta različitih kultura.

Mjesto je to gdje se rimska ostavština stapa sa srednjovjekovnom, renesansnom i najljepšom baroknom baštinom, sve u mirnom suživotu s austrougarskom arhitekturom i estetikom 19. stoljeća. Najbolji primjeri dizajna nakon Drugog svjetskog rata, poput nedavno restauriranih Titovih vila u Splitu i na Brijunima, testament su novijim vremenima i običajima. Tako bogat i eklektičan izbor mogućih filmskih odredišta rijetka je pojava.

Hrvatska redateljima i producentima nudi autentične filmske setove koji, kao u slučaju Igara prijestolja i Winnetoua, zahtijevaju vrlo malo dodatnog CGI-a. Hrvatski su setovi često predstavljali lokacije iz drugih zemalja. Zagreb je primjerice korišten za rekreiranje austrijskih, mađarskih, švicarskih, čeških i njemačkih gradova, dok su neke lokacije – poput Dalmatinske zagore, Plitvičkih jezera, nacionalnog parka Krka, kanjona rijeke Zrmanje, planine Velebit, rijeke Cetine u Omišu, Grobničkog polja i skijališta Platak pored Rijeke – uvelike utjecale na percepciju američkog Divljeg zapada među europskom publikom. Naime, na tim je mjestima snimljeno čak 11 filmova u kojima glavnu ulogu ima fikcionalni apaški poglavica Winnetou. Danski film Itsi Bitsi, u režiji Olea Christiana Madsena, koristio je hrvatske lokacije kao zamjenu za 17 zemalja, uključujući Grčku, Tursku, Francusku, Dansku, Nepal, Španjolsku i Maroko. Radnja BBC-jeve dramske serije McMafija odvija se u različitim zemljama diljem svijeta te u njoj Hrvatska „glumi“ Moskvu, Prag, pustinju Negev, Tel Aviv i brojna druga mjesta.

Hrvatska je također jedna od rijetkih zemalja koje se mogu pohvaliti impresivnom kombinacijom različitih klima: kontinentalnom, sredozemnom, umjereno toplom kišnom klimom i snježnom šumskom klimom, sve u radijusu manjem od 200 kilometara. Jednostavno rečeno, to znači da filmska ekipa može biti smještena u povijesnom gradu na sunčanoj jadranskoj obali, dok je tek sat vremena vožnje dijeli od sasvim drukčijeg krajolika, bile to goleti obalnog zaleđa nalik Divljem zapadu ili snijegom prekriveni planinski vrhovi nalik na Alpe.

Hrvatska ukratko

Hrvatska se nalazi između Srednje i Istočne Europe, s granicom u Jadranskome moru. Proteže se preko 56.594 kilometra, a graniči sa Slovenijom i Mađarskom na sjeveru, Srbijom na istoku te Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom na jugu. Na zapadu ima dugu morsku granicu s Italijom. Hrvatska je parlamentarna demokracija na razmeđi srednje Europe, Balkana i Mediterana. Prema popisu stanovništva 2011. godine imala je približno 4,3 milijuna stanovnika, a podijeljena je na 20 županija i Grad Zagreb, glavni i najveći grad Hrvatske. Među značajna gospodarska dobra Hrvatske ubrajaju se jadranska obala, velike poljoprivredne površine i bogati izvori vode, kao i prometna infrastruktura. Njezina je obala dugačka 6.278 km te ima 1.244 otoka, od kojih je 48 nastanjeno.

Hrvatska se može podijeliti na tri prirodno-geografske cjeline: primorsku, gorsku i nizinsku. Krajolik joj je prošaran stjenovitom obalom, prostranim ravnicama duž granice s Mađarskom, bujnim šumovitim planinama, jezerima i valovitim brežuljcima. Među 8.216 km² zaštićenih prirodnih područja nalazi se osam nacionalnih parkova, jedanaest prirodnih parkova i velik broj rezervata. Bogata kulturna baština preživjela je rimsku, mletačku, talijansku i austrougarsku vlast, a ogleda se u izvanrednoj predromaničkoj, romaničkoj, renesansnoj, baroknoj, klasičnoj i suvremenoj arhitekturi.

Iako je službeno podijeljena na 21 administrativnu jedinicu (županije), Hrvatsku možemo podijeliti na 5 regija: Istra, Kvarner i Primorje, Dalmacija, Slavonija i Središnja Hrvatska.