Hotel Portofino ponovno u Hrvatskoj: treća sezona trenutno se snima u Lovranu i Rijeci

Hotel Portofino ponovno u Hrvatskoj: treća sezona trenutno se snima u Lovranu i Rijeci

Nakon uspješne dvije, i treća sezona serije Hotel Portofino snima se na lokacijama u Hrvatskoj. Dok traje snimanje u Lovranu, pripreme za veliki filmski set se obavljaju u četvrti Potok grada Rijeke. Snimalo se već i u Zagrebu, na nekoliko istarskih lokacija i diljem Primorsko-goranske županije. Riječ je o povijesnoj dramskoj seriji koja nastaje u produkciji Eagle Eye iz Londona, dok je za servisnu produkciju u Hrvatskoj zadužen Drugi plan na čelu s Nebojšom Tarabom i Miodragom Silom.

Filmska ekipa treće sezone Hotela Portofino, u režiji Jonathana Jonesa, na Kvarneru boravi već od lipnja ove godine, a uz Zagreb i nekoliko istarskih lokacija, snimanje je već odrađeno na brojnim lokacijama Primorsko-goranske županije. U prvom redu tu je Lovran, gdje se nalazi vila koja portretira Hotel Portofino, a na malim će ekranima domaći gledatelji u novoj sezoni moći prepoznati i vizure Opatije, Kostrene i Klane.

Na projektu sveukupno radi 159 filmskih djelatnika, od kojih je 123 hrvatskih poreznih rezidenata. Treća sezona serije u Hrvatskoj se snima 60 dana, dok ukupna potrošnja premašuje 5,6 milijuna eura.

“Treća sezona ove povijesne drame naglasak stavlja na razvoj Portofina, u odnosu na protekle dvije sezone, pa grad Rijeka kao filmska kulisa izvrsno dočarava sazrijevanje sredine i osjećaj urbanosti koji zahvaća naslovni grad,” istaknuo je belgijski producent serije Christopher Arcache na medijskoj konferenciji održanoj u Salonu Grada Rijeke povodom početka snimanja na riječkom području.

Servisnu produkciju odrađuje kuća Drugi plan, koja je vizure grada Rijeke već proslavila sa serijom Dalibora Matanića Novine, a kojoj je pošlo za rukom da većinu članova filmske ekipe čine upravo domaći filmaši.

“Ovaj nam je projekt važan u prvom redu zbog toga što smo uspjeli snimiti tri sezone, što je sjajan uspjeh, ali i zato što su gotovo svi članovi filmske ekipe iz Hrvatske, što nije čest slučaj u servisnim produkcijama. U drugim su to slučajevima kod nas uglavnom stranci, a ovdje izuzev redatelja, producenta i make-up artistice, svi su Hrvati, što nam je jako drago i držimo to za velik uspjeh,” poručio je Miodrag Sila koji, uz Nebojšu Tarabu, već niz godina vodi uspješnu producentsku priču Drugog plana.

Ponos ostvarenim izrazila je i Tanja Ladović Blažević, rukovoditeljica Odjela za poticanje ulaganja u audiovizualnu proizvodnju iz Hrvatskog audiovizualnog centra koji svojom potporom za snimanja u Hrvatskoj ovaj projekt od prve sezone prati financijskim poticajem od 25 posto.

“Kada su servisne produkcije u pitanju, najviše pozicije u sektorima su gotovo uvijek rezervirane za članove strane filmske ekipe, a Hotel Portofino tu odskače s angažmanom hrvatskih filmskih djelatnika i na tome im čestitam. Vidi se da rade odličan posao jer snimanje treće sezone predstavlja uistinu veliki uspjeh,” poručila je Ladović Blažević, naglasivši da se Rijeka i Kvarner na filmskim sajmovima i konferencijama ističu kao fantastična lokacija, a to potvrđuju i ovogodišnja snimanja odrađena na kvarnerskom području. Naime, od deset velikih projekata koji su se u sklopu Programa poticaja snimali u Hrvatskoj, četiri su već odradila svoje snimanje upravo na ovom području, a najmanje još jedan veliki projekt je u najavi za rujan.

Da bi malo toga bilo ostvarivo bez dobre suradnje, kako s lokalnim vlastima tako i s lokalnom zajednicom, ističu location manageri Dean Lalić i Tomislav Peleski, zadovoljni jednostavnom komunikacijom sa svim institucijama, gradovima i općinama te privatnim osobama zbog koje se velike produkcije – jednom kada otkriju Rijeku i Primorsko-goransku županiju – ovdje uvijek rado vraćaju.

“Tu se osjećamo kao doma što nam je jako drago i ako bude sreće nastavit ćemo sa snimanjem ovdje. Rijeka i njena okolica oduvijek su bili dobronamjerni prema filmskoj industriji i uvijek smo se osjećali dobrodošli,” zaključio je Miodrag Sila, izrazivši zadovoljstvo uvjetima za snimanje koje su dosad imali.

Svesrdnu podršku u radu na seriji pružaju i riječke gradske vlasti, svjesne niza dobrobiti koje ovako veliki i javno eksponirani projekti donose gradu, kako na kulturnom tako i na turističkom i gospodarskom planu.

“Vrata naše kuće, našeg grada, bit će uvijek otvorena jer znamo da filmska industrija nije važna samo za hrvatske filmaše, već i razvoj drugih industrija, gospodarstva i turizma u širem smislu,” poručila je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, zahvalivši se svima uključenima u promicanje grada Rijeke kao važne i vrijedne filmske destinacije.

Naslovne fotografije: prizori iz druge sezone serije Hotel Portofino