HPB i HAVC potpisali ugovor o poslovnoj suradnji i osiguranju uvjeta za financiranje audiovizualne proizvodnje

HPB, HAVC

HPB i HAVC potpisali ugovor o poslovnoj suradnji i osiguranju uvjeta za financiranje audiovizualne proizvodnje

Hrvatska poštanska banka (HPB) je u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) razvila novi kreditni proizvod u svom portfelju, kojim se omogućuje financiranje audiovizualne proizvodnje za pojedine vrste audiovizualnih djela sufinanciranih sredstvima državne potpore koju dodjeljuje HAVC.

Novim kreditnim proizvodom HPB-a omogućuje se financiranje:

  • audiovizualnih djela nacionalnog stvaralaštva sukladno Programu državne potpore za dodjelu sredstava za promicanje audiovizualnog stvaralaštva, audiovizualne kulture i očuvanja audiovizualne kulturne baštine (Program selektivne državne potpore), te
  • audiovizualnih djela sukladno Programu državne potpore za poticanje ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela (Program automatske državne potpore – Filming in Croatia)

Suradnja s HPB-om novi je korak koji omogućava kreditno financiranje projekata koje HAVC podupire. Hrvatskim producentima time osiguravamo financijsku sigurnost tijekom same proizvodnje filmova te bolje pregovaračke pozicije u ostvarivanjima međunarodnih koprodukcija. Drago nam je da je HPB kao hrvatska banka prepoznala potencijal audiovizualnog sektora. Vjerujemo da će ova suradnja doprinijeti daljnjim uspjesima naših filmova te Hrvatsku učiniti još poželjnijom lokacijom za snimanja.

Christopher Peter Marcich, ravnatelj HAVC-a.

Ovom suradnjom omogućili smo fleksibilniji pristup klijentima sa specifičnim potrebama – producentima audiovizualnih djela, mikro, malim i srednjim poduzetnicima, kroz više modela financiranja s ciljem promicanja audiovizualnog stvaralaštva, audiovizualne kulture i očuvanja audiovizualne kulturne baštine. Zadovoljstvo nam je, kao siguran partner, dati doprinos zajednici kreiranjem posebne linije za brze izvore financiranja djelatnosti u kulturi kroz koje našim klijentima osiguravamo lakše i jednostavnije osiguranje financiranja po povoljnim uvjetima do isplate potpora, kao i brže širenje kreativnog sadržaja. Iznimno smo ponosni što i na ovaj način sudjelujemo u promociji popularnosti Republike Hrvatske kao prepoznatljive filmske lokacije. Naš filmski turizam doživljava pravi procvat a jedan od najznačajnijih pozitivnih učinaka filmskog turizma je privlačenje turista u destinaciju i izvan sezone. Vjerujemo da ćemo i ubuduće nastaviti razvijati našu zajedničku suradnju na obostrano zadovoljstvo.

Hrvatska poštanska banka, dioničko društvo.

HPB je za financiranje audiovizualne proizvodnje do 31. prosinca 2023., u skladu s razdobljem trajanja obaju programa državne potpore koje dodjeljuje HAVC, osigurala ukupni godišnji iznos od 100.000.000,00 HRK (predviđeno do 50.000.000,00 HRK za financiranje projekata za domaću proizvodnju sukladno Programu selektivne državne potpore te do 50.000.000,00 HRK za financiranje projekata za stranu proizvodnju – Filming in Croatia).

Kreditni proizvod namijenjen je financiranju troškova projekata koji su pri HAVC-u aplicirali za odobrenje sufinanciranja i to do visine odobrene potpore temeljem odluka Audiovizualnog vijeća i Ugovora o sufinanciranju za Program selektivne državne potpore, odnosno Rješenja o jamstvu za Program automatske državne potpore.

Uvjeti realizacije kredita dostupni su u Ponudi HPB-a namijenjenoj poslovnim subjektima u suradnji s HAVC-om na ovoj poveznici