Kornati za film Murina u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju

Snimanje Murine na Kornatima

Lokacije

Kornati za film Murina u finalu izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju

Europska mreža filmskih komisija (EUFCN) objavila je pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju, a među njima je i Nacionalni park Kornati gdje se u jesen 2019. godine djelomično snimao film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović, ovjenčan Zlatnom kamerom (Camera d’Or) u Cannesu ove godine. Glasanje za najbolju lokaciju otvoreno je za javnost putem službene stranice EUFCN-a, a traje sve do 31. siječnja 2022. godine.

Europska mreža filmskih komisija (EUFCN) organizira peto izdanje Nagrade za najbolju lokaciju, godišnjeg priznanja koje se dodjeljuje europskim lokacijama u filmskoj i TV industriji. 

Među pet finalista prema izboru žirija odabran je Nacionalni park Kornati, kao jedna od lokacija snimanja dugometražnog igranog prvijenca Antonete Alamat KusijanovićMurina.

Scena Kornata u Murini (*izvor: Antitalent)

 Kornati se u finalu natječu s još 4 fantastične europske filmske lokacije:  

  • Berlin za seriju Damin gambit – Filmska komisija Berlin Brandenburg Film Commission (Njemačka)
  • Dvorac Cahir za film Zeleni vitez – Screen Ireland (Irska)
  • Málaga za seriju Kruna (4. sezona) – Filmska komisija Andalucía (Španjolska)
  • Stadlandet za film Dina – Filmska komisija Western Norway (Norveška)

Glasanje za najbolju lokaciju otvoreno je za javnost putem službene stranice EUFCN-a, a traje sve do 31. siječnja 2022. godine. Sve detalje o finalistima, kao i poveznicu za glasanje, možete pronaći OVDJE.

Kornati (*autor: Ivo Pervan/Hrvatska turistička zajednica)

O pobjedniku odlučuju isključivo glasovi publike, a svi sudionici glasanja ulaze u bubanj te će jedan sretni dobitnik osvojiti putovanje na pobjedničku lokaciju.

EUFCN-ov žiri za dodjelu nagrade ocijenio je sve prijavljene lokacije, obraćajući posebnu pozornost na značajnu ulogu koju te lokacije imaju za priču, te njezino inovativno korištenje u sklopu audiovizualnog djela.

Članovi žirija bili su Clara Le (komercijalna direktorica portala The Location Guide/FOCUS), Alexandra Lebret (izvršna direktorica Europskog kluba producenata), Eric Mika (izdavač i predsjednik portala The Film Verdict), John Rakich (Organizator obilaska lokacija i predsjednik Međunarodnog udruženja menadžera lokacija (LMGI)), te Dennis Ruh (direktor Europskog filmskog sajma u Berlinu). 

EUFCN-ova nagrada za najbolju lokaciju odraz je važnosti i značaja onih koji publici nastoje dočarati autentičnost audiovizualnog medija. Nagrada podržava neopjevane junake, pronalazače zadivljujućih lokacija koje doprinose ugođaju audiovizualnog djela i oživljavaju priču, pritom potičući radoznalost.

Eric Mika, član žirija

Nagrada za najbolju lokaciju 2021. bit će uručena najboljoj lokaciji i filmskoj komisiji u veljači 2022. godine u sklopu Europskog filmskog sajma (EFM) u Berlinu. 

Film Murina se na Kornatima snimao od 28. rujna do 5. listopada 2019. godine, a osim u spomenutom nacionalnom parku, Murina se snimala i na Hvaru i Koločepu. 

Glavne uloge u filmu nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić Cliff Curtis. Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti su Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). 

Lokacije, lokacije, lokacije – kao predstavnici filmskih komisija, mi smo zaštitnici tih jedinstvenih i važnih sudionika u kreiranju dramskih produkcija.

Nagrada za najbolju lokaciju je inicijativa u koju čvrsto vjerujemo, jer ističe i slavi suradnju između filmskih komisija, lokacija diljem Europe i filmskih profesionalaca. Jako sam sretan da ovim putem skrećemo pozornost na mjesta zbog kojih priče mogu zasjati punim sjajem, a istovremeno nagraditi najbolju lokaciju.

 Mikael Svensson, supredsjednik EUFCN-a 

Europska mreža filmskih komisija je neprofitno udruženje koja podupire i promiče europsku filmsku industriju i kulturu. Trenutno broji 95 europskih filmskih komisija i institucija iz 31 zemlje. 

Lokacije