Na više lokacija u Hrvatskoj počinje snimanje francuskog filma Jezero

Na više lokacija u Hrvatskoj počinje snimanje francuskog filma Jezero

U srijedu 17. lipnja na više lokacija u Hrvatskoj počinje snimanje francuskog filma Jezero (The Lake), akcijskog trilera u režiji Stevena Qualea i produkciji kuće EuropaCorp Luca Bessona. Snimanje će trajati do 24. srpnja te predstavlja najambiciozniji projekt koji se ove godine snima u Hrvatskoj.

Film govori o mornaričkim komandosima koji pokušavaju riješiti davno zaboravljenu tajnu i pritom na dnu jezera otkrivaju sanduke u kojima su skrivene zlatne poluge. Režiju filma potpisuje Steven Quale, dugogodišnji suradnik Jamesa Camerona na Avataru, Titaniku i Bezdanu, a glavne uloge igraju Sullivan Stapleton (300: Uspon carstva), Charlie Bewley (Sumrak saga) i Diarmaid Murtagh. Jednu od uloga igra i JK Simmons, dobitnik Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Ritam ludila.

“Budući da imamo dosta podvodnih scena, jedna od mogućnosti bila je da cijeli film snimimo na Malti, gdje postoje veliki bazeni i gdje smo mogli izgraditi set. Međutim, izabrali smo Hrvatsku jer je naš izvršni producent imao izvrsno iskustvo kad je lani u Dubrovniku snimao seriju Borgia. U filmskoj industriji, povjerenje je sve. Uvijek ovakve odluke donosite na osnovu prijašnjih iskustava, tako znate da je zemlja pouzdana. Tu su naravno i sjajne lokacije, filmske ekipe i mjere poticaja”, kazao je producent filma Raphaël Benoliel

“Uz sve to, dobili smo i dozvolu Hrvatske vojske i Vlade da koristimo njihove tenkove i vojna vozila, kao i dozvolu da na ulicama Zagreba snimimo neke akcijske scene”, objasnio je Benoliel.

Snimanje filma počelo je krajem travnja u Njemačkoj, a u Hrvatskoj se nastavlja na više lokacija: u Zagrebu, Istri i okolici (Grožnjan i Hum), u Karlovcu i Ogulinu, na Lokvarskom jezeru u Gorskom kotaru i na jezeru Čiče nedaleko od Velike Gorice. Hum u Istri glumit će malo selo u Bosni u kojem se nalazi skriveno blago, jezero Lokve bit će jezero iz naslova filma, dok će Zagreb – točnije prostori Zagrebačkog velesajma – glumiti Sarajevo 1995. godine. Dvije filmske ekipe radit će paralelno – jedna većinom u Zagrebu i Ogulinu, a druga u Istri i Karlovcu, a produkcija u Hrvatskoj planira potrošiti preko 50 milijuna kuna (gotovo 7 milijuna eura). Kroz filmske poticaje Hrvatskog audiovizualnog centra ostvarit će povrat od 20 posto priznatih lokalnih troškova.

Polovicu ekipe čine hrvatski filmski djelatnici (scenografi, snimatelji/koordinatori kamere, direktori filma 1. i 2. ekipe, vođe snimanja) poput Ive Hušnjaka, Mirka Pivčevića, Sanjina Krapineca i Zdravka Madžarevića, a neke od značajnijih uloga u filmu igrat će i hrvatski glumci Marko CindrićDenis Brižić Petra Vukelić. Za potrebe filma bit će angažirano i preko tisuću statista, a servisnu produkciju u Hrvatskoj vodit će produkcijska kuća Pakt Media.
 
Nakon Hrvatske snimanje se nastavlja na Malti, a premijera filma planira se na ljeto 2016. godine.

Naslovne fotografije: set na Zagrebačkom velesajmu / fotografije možete preuzeti na ovoj poveznici, kao izvor molimo da navedete Pakt Media