Svjetska premijera filma Bazen beskraja na Filmskom festivalu Sundance 

Svjetska premijera filma Bazen beskraja na Filmskom festivalu Sundance 

Dugometražni igrani film Bazen beskraja redatelja Brandona Cronenberga koji nastaje kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film) svoju će svjetsku premijeru imati na Filmskom festivalu Sundance koji se u gradu Park City savezne američke države Utah odvija od 19. do 29. siječnja 2023. godine.

Od kada je jučer Sundance objavio svoj line-up, čestitke nam pristižu iz cijelog svijeta. Ni ne stižem odgovarati na sve divne poruke, jer se nalazim na setu svoj najnovijeg dugometražnog igranog filma u režiji Ivone Juka. Ovo je kruna najuspješnije godine 4film produkcije – imali smo premijere dvaju filmova Vizija leptira i Dani suše u Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, surađivali smo s Universal studijem na snimanju filma ‘The River Wild’ u Hrvatskoj, a sada ponosno možemo objaviti i premijeru ‘Bazena beskraja’ na Sundanceu. Festival je prepoznao kvalitetu filma i ambiciju ljudi koji stoje iza njega, a vjerujem da je ovo pokazatelj da nam slijedi još uspješnija godina.

hrvatska producentica filma Anita Juka

Bazen beskraja (Infinity Pool) će se na festivalu Sundance prikazati u sklopu sekcije Midnight, posvećene “hororima, ludim komedijama i napetim trilerima te djelima koja prkose pravilima žanrova, filmovima koji će vas držati budnima i na rubu stolca”.

Ovaj dugometražni igrani film redatelja Brandona Cronenberga snimao se dijelom u Šibeniku. Na setu je bilo angažirano više od 75 hrvatskih filmskih djelatnika, među kojima su i brojni voditelji sektora. Glumačkoj ekipi filma pridonijeli su Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a na snimanju je sudjelovalo i više od 400 statista.

Glavne uloge u filmu nose Alexander Skarsgård i Mia Goth, a radnja prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u resortu razotkriva perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirno nasilje i nadrealne užase. 

Bazen beskraja nastaje kao koprodukcija između Kanade, Hrvatske i Mađarske. Producenti su Karen Ella Harnisch i Andrew Cividino (Film Forge), Noah Segal i Christina Piovesan (Elevation Pictures), Rob Cotterill i Anita Juka (4Film), uz pridruženu producenticu Lauru Sinovčić (4Film). Koproducenti filma su Daniel Kresmery i Jonathan Halperyn (Hero Squared). Film je podržan od strane HAVC-a putem potpora namijenjenim manjinskim hrvatskim koprodukcijama te putem poticaja namijenjenih za snimanje u Hrvatskoj. 

Prava za film otkupio je Focus Features, a kinodistribucija u SAD-u kreće 27. siječnja 2023. godine. 

Prema pisanju medija (ColliderThe GuardianThe PlaylistScreen Daily…) Bazen beskraja jedan je od najatraktivnijih i najiščekivanijih naslova na ovogodišnjem Sundanceu, a službeni trailer objavljen je u četvrtak, 8. prosinca te dosad broji već gotovo 700 000 pregleda.

Osim filma Brandona Cronenberga, publiku Sundancea očekuju i filmovi poput trilera Elieen Williama Oldroyda s Anne Hathaway u glavnoj ulozi, znanstvenofantastični The Pod Generation Sophie Barthes s Emilijom Clarke i Chiwetelom Ejioforom, te dokumentarni filmovi o životima Michaela J. Foxa (Still: A Michael J. Fox Movie) i Brooke Shields (Pretty Baby: Brooke Shields). Cronenberg je sudjelovao na Sundanceu i 2020. godine sa svojim filmom Possessor

Filmski festival Sundance, jedna od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u koju je 1984. godine osnovao Robert Redford, održava se uživo i online od 19. siječnja do 29. siječnja 2023. godine. Sve detalje o festivalu i programu pronađite na službenoj stranici

Naslovna fotografija: scena iz filma Bazen beskraja
(fotografija u vlasništvu: Neon)